Manuál pro zaměstnavatele: Evidence zaměstnanců na DPP


Od července 2024 došlo k významné změně pravidel týkajících se zaměstnanců, kteří pracují u zaměstnavatele na základě dohody o provedení práce (DPP). Nová legislativa přináší povinnost zaměstnavatelům registrovat všechny zaměstnance na DPP, a to bez ohledu na to, zda jim vzniká účast na nemocenském a důchodovém pojištění. Tento článek shrnuje klíčové změny a poskytuje praktické informace, jak nové povinnosti splnit.

Povinnost evidence všech zaměstnanců na DPP

Dosud byli zaměstnavatelé povinni registrovat do evidence ČSSZ pouze ty zaměstnance na DPP, kteří měli měsíční příjem vyšší než 10 000 Kč, čímž jim vznikala účast na nemocenském a důchodovém pojištění. Nově však musí zaměstnavatelé přihlašovat všechny zaměstnance na DPP, bez ohledu na výši jejich příjmu.

Prvním termínem pro registraci zaměstnanců bylo datum 20. srpna 2024. K tomuto datu bylo nutné zaregistrovat všechny stávající zaměstnance a rovněž nové zaměstnance, kteří nastoupili do zaměstnání do 31. 7. 2024. 

Zaměstnavatelé mohou registraci zaměstnanců použít buď:

1. tradiční formulář „Oznámení o nástupu do zaměstnání (skončení zaměstnání)“, který je častou součástí mzdového softwaru zaměstnavatelů a je možné zaslat ho ČSSZ datovou větou z tohoto softwaru; nebo

2. nový formulář pro hlášení příjmů zaslaný prostřednictvím ePortálu ČSSZ: „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“ (e-Podání VPDPP). Tento formulář umožňuje jak hlášení příjmů, tak i registraci nových zaměstnanců.

Již přihlášení zaměstnanci se znovu nepřihlašují.

Registrace zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají pouze nepojištěné zaměstnance na DPP

Pokud zaměstnavatel dosud zaměstnával pouze nepojištěné zaměstnance na DPP, tj. zaměstnance, kterým nevznikla povinnost účasti na nemocenském a důchodovém pojištění, je nyní povinen se registrovat do registru zaměstnavatelů ČSSZ. Stávající zaměstnavatelé byli povinni tuto registraci provést nejpozději do 31. července 2024. Dosud byla tato povinnost pouze u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávali alespoň jednoho zaměstnance podléhajícího nemocenskému a důchodovému pojištění. Nová legislativa však tuto povinnost rozšiřuje na všechny zaměstnavatele s DPP zaměstnanci.

Registrace se provádí prostřednictvím předepsaného tiskopisu „Přihláška do registru zaměstnavatelů“.

Měsíční hlášení zaměstnanců na DPP a jejich příjmů

Nově jsou zaměstnavatelé povinni každý měsíc elektronicky hlásit:

1. seznam všech zaměstnanců na DPP, a to jak pojištěných, tak i nepojištěných; 

2. výši jejich příjmů. 

Toto hlášení musí být podáno vždy nejpozději do 20. dne následujícího měsíce. Například první hlášení za měsíc září 2024 musí být podáno nejpozději 20. srpna 2024.

K tomuto účelu slouží formulář e-Podání VPDPP (již zmíněný výše u registrace nových zaměstnanců) „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“. 

Zaměstnavatel je povinen zasílat měsíční výkazy DPP až do skončení zaměstnání posledního zaměstnance.

Nová pravidla vyžadují od zaměstnavatelů zvýšenou pozornost při plnění jejich evidenčních povinností. Je důležité včas se připravit na tyto změny a zajistit, aby veškeré požadavky byly splněny předešlo se tak možným sankcím ze strany ČSSZ.

Pokud byste si čímkoliv nebyli jistí a potřebovali v této oblasti odbornou radu, neváhejte se na nás obrátit. 

Mgr. Filip Kůstka