H&P Newsletter | NOVELA ZÁKONA O ZAMĚSTNANOSTI


Dne 1. 7. 2024 nabyla účinnosti novela zákona o zaměstnanosti, která vnáší na český trh práce podstatné změny, především v otázkách zaměstnávání cizinců. Novela cílí zejména na zjednodušení vstupu kvalifikovaných zaměstnanců z cizích zemí na český pracovní trh, což jde ruku v ruce se snížením administrativní zátěže zaměstnavatelů. 

1) Plnění zákonné informační povinnosti zaměstnavatelů ve vztahu k zaměstnávaným cizincům již pouze digitálně

Od 1. července 2024 jsou zaměstnavatelé povinni informovat Úřad práce ČR o vzniku, změnách a ukončení pracovněprávních vztahů s cizími zaměstnanci výhradně již digitálně. Co se týká samotného způsobu elektronického informování, má zaměstnavatel na výběr ze tří variant provedení, a to sice: 

a) vyplněním formulářového podání na webu MPSV – přes odkaz: https://www.mpsv.cz/digitalizace-informacnichkaret

b) prostřednictvím veřejné datové sítě – zasláním datové zprávy se souborem ve formátu XML přímo do za tímto účelem zřízené datové schránky Úřadu práce ČR 2akmgv5; u tohoto způsobu je nezbytné dodržet pravidlo „jedna datová zpráva = jeden soubor XML“, a zároveň dodržet předepsaný formát dokumentu, jelikož k dokumentu zaslanému ve špatném formátu, Úřad práce ČR nebude přihlížet,

c) přímou integrací interního informačního systému MPSV – návod na instalaci naleznete na webu MPSV.

2) Bez nutnosti testu trhu práce při nízké nezaměstnanosti

Další změnou, která významně přispívá k urychlení procesu zaměstnání cizinců, je zrušení testu trhu práce u držitelů jak modrých, tak nově i zaměstnaneckých karet, a to v návaznosti na situaci na trhu práce. Cizinec v okamžiku nízkého procenta nezaměstnanosti bude nově moci žádat o konkrétní volné pracovní místo ihned po jeho zveřejnění v centrální evidenci volných pracovních míst. Zákon však i nadále připouští znovuzavedení testu trhu práce v okamžiku, kdy dojde ke zvýšení procenta nezaměstnanosti nad 7 % v daném kraji. Úřad práce na svých webových stránkách měsíčně zveřejňuje statistiky o situaci na trhu práce pro jednotlivé regiony. Na základě zveřejněných informací o míře nezaměstnanosti je tak zaměstnavatel schopen predikovat, zda jím ohlášené volné pracovní místo bude muset následně projít testem trhu práce, nebo zda se cizinec může na dané pracovní místo přihlásit obratem ihned po jeho zveřejnění.

3) Zavedení nové kategorie zaměstnanců s volným přístupem na trh práce

V souvislosti s účinností vládního nařízení č. 158/2024 Sb., dochází k rozšíření seznamu cizinců s volným přístupem ne český pracovní trh. V dané souvislosti se jedná o státní příslušníky z:

a) Austrálie,

b) Japonska,

c) Kanady,

d) Korejské republiky,

e) Nového Zélandu,

f) Singapurské republiky,

g) Spojeného království Velké Británie a Severního Irska,

h) Spojených států amerických,

i) Izraele. 

U cizinců z výše uvedených zemí se nově pro participaci na českém trhu práce nevyžaduje žádné zaměstnanecké oprávnění. Nově již tedy není třeba, aby cizí státní příslušník z výše uvedených států měl povolení k zaměstnání, nebo byl vlastníkem zaměstnanecké, modré karty nebo karty vnitropodnikově převedeného zaměstnance. Nicméně volný přístup na trh práce u této skupiny cizinců je nezprošťuje povinnosti zajistit si pobytová oprávnění na území ČR. Pokud tedy bude chtít potenciální žadatel o pracovní místo z výše uvedené kategorie cizinců vykonávat výdělečnou činnost v období kratším než 3 měsíce, musí v ČR zažádat a získat alespoň schengenské vízum za účelem zaměstnávání. Volný přístup na trh práce tedy zcela nedovoluje, aby sem například cizinec dojel a pracoval v rámci bezvízového styku 2 měsíce a následně bez dalšího odjel, aniž by měl povolení k pobytu za účelem zaměstnávání v schengenském prostoru.

 V případě, že zaměstnání cizince přesáhne 3 měsíce, je třeba zažádat o dlouhodobý pobyt a získat např. neduální zaměstnaneckou kartu či dlouhodobé vízum.

V uvedené souvislosti je nezbytné uvést, že pokud zaměstnanec, jakožto příslušník některé z uvedených zemí, již pracuje v ČR na základě duální zaměstnanecké karty, může být na základě uvedené karty zaměstnáván i nadále. Účinností novely není třeba duální kartu za účelem dalšího zaměstnávání cizince změnit na neduální. Její výměna proběhne automaticky, a to až při samotném prodlužování povolení.

Mgr. Pavla Barochová