Nové rozhodnutí Nejvyššího soudu – Možnost odpojení neplatičů od služeb


V souvislosti s nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu ve věci možnosti přerušení dodávek služeb neplatičům uvádíme shrnutí zásadních bodů uvedeného rozhodnutí.

Jak postupovat v případě, kdy je neplatičem nájemce vůči pronajímateli:

V tomto případě se nic nemění. V nájemním vztahu je pronajímatel povinen zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu a má také povinnost zajistit nájemci dodávku služeb. Pronajímatel musí služby zajišťovat i v případě, kdy nájemce neplatí úhradu za tyto služby. Nájemce v případě neplacení není možné od služeb „odstřihnout“. 

Pronajímatel je oprávněn:

1. dlužné úhrady za služby vymáhat soudní (a následně exekuční cestou);

2. vypovědět nájemní smlouvu bez výpovědní doby.

Jak postupovat v případě, kdy je neplatičem vlastník jednotky vůči SVJ:

V tomto případě nastává posun. Nejvyšší soud potvrdil, že SVJ je oprávněno rozhodnout o tom, jaké služby bude vlastníkům poskytovány. Stejně tak může SVJ rozhodnout o tom, že pokud vlastník jednotky řádně neplatí úhradu za poskytované služby, nebude mu SVJ služby zajišťovat a může ho od těchto služeb odpojit. Takové rozhodnutí náleží do působnosti shromáždění.

Uvedený postup bude však možný pouze v domech, kde odpojení některých služeb bude technicky proveditelné a zvolený postup neohrozí dodávku služeb ostatním, řádně platícím vlastníkům jednotek. 

Odkaz na příslušné rozhodnutí Nejvyššího soudu: https://www.nsoud.cz/Judikatura/judikatura_ns.nsf/WebSearch/62259C05E34B72CDC1258AEC00529848?openDocument&Highlight=0.

Neváhejte se na nás obrátit, pokud byste potřebovali poradit s přípravou takového rozhodnutí SVJ.

Mgr. Filip Kůstka