NESHODY PŘI SPOLEČNÉM PODNIKÁNÍ A EXIT ZE SPOLEČNOSTI – DOMLUVTE SE S OBCHODNÍM PARTNEREM PŘEDEM


Prvotní plánování společného podnikání bývají plná nadšení z budoucích projektů a z realizace zisku. Už v této fázi je však vhodné domluvit se na řešení případného exitu ze společnosti pro případ, že ohledně fungování společnosti vzniknou dlouhodobější neshody.

I. Patové situace

Neshody mezi společníky mohou vést k zablokování fungování společnosti (tzv. patové situace). Uveďme si příklady z firmy o dvou společnících – např. pokud jeden společník bude odmítat volbu jednatele dle návrhu druhého společníka, přestože bylo od začátku domluveno, že každý společník bude mít možnost nominovat svého jednatele. Nebo také spory ohledně naložení se ziskem společnosti za uplynulá účetní období. 

Společnost může přestat fungovat i na úrovni jednatelů – zejména pokud jednatelé nejsou schopni se dohodnout na uzavírání obchodů, a společnost tedy nemůže pokračovat v podnikatelské činnosti.

II. Řešení patových situací

Je vhodné předem s ostatními společníky domluvit, jak se bude řešit patová situace pro případ, že se společníci nebudou schopni dohodnout např. na společném prodeji společnosti někomu třetímu.

Patové situace se často řeší v tzv. dohodě společníků. Dohoda společníků popisuje, jaké případy představují pro společníky patové situace a jaké je jejich řešení. Řešením patové situace může být exit jednoho společníka nebo více společníků ze společnosti. Exit lze nastavit například níže uvedenými způsoby:

A) Aukce podílů

V aukci se prodávají podíly na společnosti. Společníci postupně přihazují k ceně nabízené za odkoupení podílů. Právo odkoupit vyhrává nakonec společník s nejvyšší nabídkou. Tento společník má následně právo odkoupit podíly od ostatních společníků, většinou na základě předem domluvené vzorové smlouvy.

B) Texaský rozstřel

Společníci poskytnou nezávislé třetí osobě zapečetěnou obálku s nabídkou ceny za ostatní podíly ve společnosti. Nabídky jsou následně rozpečetěny nezávislou osobou a společník s poměrně nejvyšší nabídkou vyhrává právo na odkoupení ostatních podílů.

C) Ruská ruleta

Jeden společník nabídne svůj podíl k odkoupení druhému společníkovi a stanoví určitou cenu. Druhý společník poté musí buď: (i) koupit podíl za takto navrženou cenu od prvního společníka, nebo, pokud tak neučiní, (ii) prodat svůj podíl za tutéž cenu prvnímu společníkovi.

Pokud potřebujete nastavit vztahy při společném podnikání, například preventivní řešení budoucích neshod, neváhejte se na nás obrátit. 


Ing. Mgr. Pavel-Michal Rambousek