Praktické aspekty přechodu práv a povinností zaměstnanců


Cílem tohoto článku je upozornit na některé praktické aspekty přechodu práv a povinností zaměstnanců, především v oblasti smluvní úpravy pravidel přechodu.

Pokud dochází k převodu činnosti zaměstnavatele nebo její části, případně k převodu úkolů zaměstnavatele nebo jejich části, k jinému zaměstnavateli, ze zákona přechází na nového přejímajícího zaměstnavatele zároveň veškerá práva a povinnosti zaměstnanců vykonávajících danou činnost nebo úkol. Tato situace nastává nejčastěji z důvodu převodu závodu či jeho části.

Příklad: Společnost NÁBYTEK s.r.o. zajišťující prodej nábytku má vlastní marketingové oddělení, včetně samostatné provozovny zajišťující jak marketingové know-how, tak i výrobu a distribuci reklamy včetně fyzických reklamních letáků. Společnost celé marketingové oddělení včetně provozovny prodá své mateřské společnosti DOMOV s.r.o. Vzhledem k tomu, že dochází k převodu části závodu, přechází veškerá práva a povinnosti zaměstnanců NÁBYTEK s.r.o. z marketingového oddělení na DOMOV s.r.o.


Veškerými právy a povinnostmi zaměstnanců se myslí jak individuální práva, tak i ta kolektivní vyplývající z případných kolektivních smluv. Kolektivní smlouva tak na přejímajícího zaměstnavatele přechází, a to na dobu do konce její účinnosti, nejpozději však do konce roku následujícího po roce, ve kterém došlo k přechodu.

Individuální práva a povinnosti zaměstnanců zahrnují všechna práva a povinnosti včetně těch vyplývajících z interního předpisu. Jedná se tak i o veškeré benefity, které zaměstnanci dosud měli. Jen pokud nový přejímající zaměstnavatel nemůže z ospravedlnitelných důvodů konkrétní benefit poskytnout, má právo jej nahradit jiným obdobným plněním.

Příklad: Společnost BAZÉNY s.r.o. provozující plavecký areál převádí část svých zaměstnanců (např. účetní oddělení) na společnost PEKÁRNA s.r.o. Jedním z benefitů zaměstnanců zaručeným interní směrnicí společnosti BAZÉNY s.r.o. byl bezplatný vstup do bazénu třikrát do týdne. Vzhledem k tomu, že společnost PEKÁRNA s.r.o. nemůže zařídit pro své zaměstnance vstupenky do bazénu, jelikož jej nevlastní, má právo tento benefit nahradit například bezplatným týdenním přídělem pečiva.


O uvedeném přechodu je zejména potřeba nejpozději 30 dnů před účinností přechodu dotčené zaměstnance informovat. Pokud u některé ze společností působí odborová organizace nebo rada zaměstnanců, informují se zaměstnanci právě prostřednictvím odborových organizací nebo rad zaměstnanců. V takovém případě je navíc potřeba přechod s odborovou organizací/radou zaměstnanců navíc i projednat. V souvislosti s případnou existencí odborové organizace je rovněž na místě důkladně prostudovat kolektivní smlouvu pro případ, že obsahuje povinnosti zaměstnavatele nad rámec zákona (např. třináctou mzdu pro ty, jejichž práva a povinnosti přecházejí na jiného zaměstnavatele).

Přechod práv a povinností zaměstnanců je zároveň výpovědním důvodem na straně dotčených zaměstnanců. Ti mají právo, kdykoli do dne účinnosti přechodu, podat výpověď, přičemž pracovní poměr v takovém případě zaniká nejpozději dnem, který předchází účinnosti přechodu – je tak v praxi možná i hodinová výpověď ze strany zaměstnance.

Ačkoli k přechodu práv a povinností zaměstnanců dochází ze zákona, je zcela na místě o přechodu práv a povinností zaměstnanců, resp. o převodu činnosti, uzavřít písemnou smlouvu mezi dosavadní a přejímající společností. Jejím cílem by mělo být především stanovení kolizních pravidel pro případy nedorozumění ohledně rozsahu přešlých práv a povinností, přestože zákon hovoří o přechodu všech práv a povinností, a dále úprava odpovědnosti přejímajícího zaměstnavatele za následky situace, kdy dojde k ukončení většího množství pracovních poměrů zaměstnanců ze strany zaměstnanců na poslední chvíli před přechodem. Uvádíme praktické příklady toho, co by ve smlouvě mělo být výslovně sjednáno, přičemž se nejedná o povinnost, ale pouze o prostředek předejití případným nedorozuměním, sporům či organizačnímu nepořádku na pracovišti:

Příklad: Společnost NÁBYTEK s.r.o. převádí s účinností k 1. 5. 2020 na společnost DOMOV s.r.o. marketingové oddělení, které čítá celkem 200 zaměstnanců. Dva dny před účinností převodu, 29. 4. 2020, se 150 zaměstnanců rozhodne na základě nové negativní informace (např. nepříjemný šéf) o společnosti DOMOV s.r.o.  podat výpověď z důvodu přechodu. Jejich pracovní poměr zanikne k 30. 4. 2020 a na společnost DOMOV s.r.o. je ke dni 1. 5. 2020 sice převedeno marketingové oddělení, nemá však do sehnání nových zaměstnanců dostatek zaměstnanců, aby společnost DOMOV s.r.o. řádně a včas vykonala své nové úkoly.

Pro tento případ doporučujeme ve smlouvě o převodu činnosti upravit (resp. vyloučit) odpovědnost společnosti DOMOV s.r.o. za popsanou situaci.

Příklad: Společnost NÁBYTEK s.r.o. převádí na společnost DOMOV s.r.o. marketingové oddělení. Za účelem odpovídání případných dotazů zaměstnanců zřídí společnost NÁBYTEK s.r.o. nové pracovní místo – osobu odpovědnou za zodpovídání dotazů dotčeným zaměstnancům. Rovněž společnost DOMOV s.r.o. by měla na přiměřenou dobu po účinnosti převodu obsadit pozici osoby odpovědné za zodpovídání dotazů převedených zaměstnanců.

Příklad: Společnost NÁBYTEK s.r.o. převádí na společnost DOMOV s.r.o. marketingové oddělení. Ačkoli ze zákona přechází na společnost DOMOV s.r.o. veškerá práva a povinnosti dotčených zaměstnanců, je na místě upravit některá kolizní pravidla, např. kdo vydá potvrzení o zaměstnání zaměstnancům, jejichž pracovní poměr skončil ke dni převodu, zda společnost NÁBYTEK s.r.o. nahradí společnosti DOMOV s.r.o. případně zaměstnanci vyplacenou náhradu škody, která se stala splatnou až po účinnosti převodu, nebo zda společnost NÁBYTEK s.r.o. nahradí společnosti DOMOV s.r.o. případné náklady za pokračování disciplinárních, soudních nebo jiných řízeních vedených se zaměstnanci.

Mgr. Adéla Marešová